Díky nově navázané (a hned ze začátku nutno říct, že výtečné) spolupráci s Rock Pointem jsem celé letošní jaro a léto strávil v outdoorovém oblečení od baskické Ternuy. A protože tahle značka podle mě není u nás úplně nejznámější, rozhodl jsem se udělat pro vás krátkou osvětu a sepsat pár dojmů a postřehů z půlročního „blbnutí“ v jejich hadřících.

Ze startu jsem byl trochu skeptický, protože nerad měním léty osvědčené. Už řady let jsem byl v horách spokojený buď ve vyhlášeném šumperském Tilaku nebo ve stále se vylepšujícím oblečení od severočeského Direct Alpine a když jsem se poprvé probíral ternuáckou kolekcí, nějak jsem se na ní popravdě nemohl naladit.

Podvečerní čtyřtisícový sběr a fantastické babí léto na Monte Rose. Fotka je od Jakuba Cejpka

O značce Ternua

Baskická firma s velrybí ploutví ve znaku začínala v roce 1986 jako lokální značka. Dnes patří mezi nejdominantnější španělské outdoorové firmy s mezinárodním přesahem. Nosným programem firmy je outdoorové oblečení s důrazem na technickou dokonalost, propracovanost detailu, maximální funkčnost – vše ve spojení s unikátním designem a hlavně respektem k životnímu prostředí a podmínkami trvale udržitelného rozvoje.

V aktuálních kolekcích má Ternua více než 70% produktů, které mají certifikaci „Bluesign“. Jsou vyrobeny z biobavlny, recyklovaných nebo biologicky odbouratelných materiálů. Firma si dala závazek dál tento trend stupňovat. Znamená to další finanční náklady a značné úsilí. Koupí produktů Ternua nezískáváte jenom technicky a designově dokonalé oblečení, ale i vy osobně pomáháte tento trend dále rozvíjet.


V ternuácké kolekci jsem se prakticky vůbec nevyznal a tak jsem dal na doporučení kluků obchoďáků z Rock Pointu. Na jaro-letní sezónu jsme vybrali následující:

S čím jsem zprvu trochu bojoval, byla velikost oblečení. Se svými necelými 170 centimetry jsem na hraně mezi S a M a protože v česku „skové“ velikosti nebyly k dispozici, byl to trochu boj. Nakonec se ale podařilo a po lehce krkolomné anabázi s vyměňováním velikostí (díky, kluci, za trpělivost!) jsem se nakonec ustálil na „mku“.

První pokaranténní výjezd do Alp a první ostrý test membránovky Alpine Pro Jacket. Fotka je od Jakuba Cejpka

Design a kapsy

Co mě na první pohled na všech kouscích, které mi v dubnu domů doručil kurýr, bavilo, byl design. Ternua si zakládá na elegantnosti a jedinečnosti. Žádné krkolomné barevné kombinace, ale nevšední barvy a odstíny, které, myslím, každého hned zaujmou. A na horách jste díky nim mezi ostatními hned vidět.

Do kapes se u bundy Agile dostaneš v pohodě i se zapnutými popruhy u batohu. Fotka je od Jakuba Cejpka

Na druhý pohled, a hlavně po pár prvních dnech používání, mě opravdu hodně začaly bavit dvě velké hrudní kapsy na zip, kterými disponují všechny ternuácké vrchní bundy. Kapsy jsou velké a skvěle přístupné a dostanete se do nich v klidu i s nasazeným sedákem (a dokonce i se zapnutým prsákem u batohu!).

Agile Hybrid Jacket

Agile Hybrid Jacket v ČR seženeš jen v prodejnách Rock Pointu

Nejčastěji jsem měl na sobě, a suverénně nejvíce si taky oblíbil, lehkou (360 g) „hybridní“ bundu Agile Jacket. Bunda je primárně určená jako skialpová, já ji ale prozatím používal jen na lezení a alpské túry a kdo mě letošní letní sezónu potkal, tak ví, že jsem ji prakticky nesundal. Bunda je vyrobená z několika materiálů:

  • svrchní materiál na předním dílu – větruodolný materiál Pertex Quantum Air
  • izolační materiál na předním dílu – Warmshell Breathe 
  • kapuce, zadní díl, boky, rukávy – tkaný materiál Warmshell

A vše spolu parádně funguje! Při aktivním pohybu v chladném a mrazivém počasí bunda dobře odvádí vlhkost od těla a rychle schne. Zároveň však udržuje tělu příjemné mikroklima a dobře chrání i před slabým větrem.

Tradiční vícedélkové lezení v Dolomitech. Začátkem léta jsme lezli Via Cassin na Preußturm. Fotka je od Jakuba Cejpka

Skvělou vychytávkou jsou pak otvory pro provlečení palce na koncích rukávů a především kapuce, která je dělaná tak, aby přiléhala k hlavě a dala se přes ní pohodlně zapnout přilba. Nikdy jsem takovou vychytávku na bundě nebo mikině neměl a vůbec nevím, jak jsem bez toho doteď přežil. Člověk vůbec nemusí myslet na čepici nebo šátek a když je zima, tak jednoduše natáhne kapuci. Šátek letos používám jen jako roušku.

I vrchol Mont Blancu jsem ve sněhové vánici zvládl bez čepice! Fotka je z červencového zlezení hřebene Peuterey Integral s Kubou. Fotil jsem já

Agile Hybrid Jacket jsem používal jak jako svrchní vrstvu, tak i jako teplejší střední vrstvu a musím říct, že jednoznačně patří mezi nejlepší kousky outdoor oblečení, které jsem na sobě kdy měl. Suprově mi sedla, je lehká, pohodlná a elastická a parádně funguje! Jediné co, tak svrchní materiál bundy není nijak extrémně odolný a po půlročním používání už jsem ji celkem slušně popravil. Tradiční alpské cesty plné komínů a koutků zkrátka nejsou pro oblečení žádný med.

Belay Jacket

Kosa na severním hřebeni Weisshornu. Tady jsem na sebe navlíknul všchno, co šlo. Fotka je od Jakuba Cejpka

Ternuácký produkt číslo dvě je u mě po létu asi syntetická „péřovka“ Belay Jacket z řady Protech Series. Nijak nezastírám, že je to taky trochu proto, že tuhle kategorii oblečení mám prostě rád – je v ní prostě teplo. Bunda je opět pěkně lehká a skladná (385 g) a přijde mi, že celkem dlouho „drží“ i ve vlhku a to je pro mě jedině dobře. Skoti mě totiž v únoru naučili používat tuhle izolační vrstvu až jako poslední a jednoduše si jí nasazovat přes membránovku. Voděodolnost má na starosti  svrchní materiál Pertex Quantum s technologií Y Fuse. Teplo pak 120 gramů plnění izolačním materiálem PrimaLoft GoldLuxe, který je opět vyrobený z recyklovaných zdrojů. 

Nejhorší na horách je čekání na večeři. Tohle na chatě Gnifetti ale nebylo zase tak špatný. Fotka je od Jakuba Cejpka

Jediný co mě u Belay Jacket trochu chybí, je kapuce. To ale asi v klidu oželím. Skvělý jsou opět dvě velký a prostorný hrudní kapsy na zip.

Alpine Pro Jacket

Ještě metr a jsme na střeše Evropy Dva dny intenzivního lezení nejdelšího alpského hřebene Peuterey Integral. Fotka je od Jakuba Cejpka

Do třetice ještě nemůžu zapomenout na technickou membránovku Alpine Pro Jacket (opět z řady Protech Series). Tenhle kousek jsem více-méně celé léto podvědomě srovnával s bundami Tilak Evolution a Direct Alpine Guide, které mám také doma v šatníku. Všechno jsou to super propracované modely a v podsadě se jim nedá nic vytknout. Ternuácká Alpine Pro Jacket není z GORE-TEXu® ale z membrány Shelltec Active Flex a popravdě se mi to asi víc zamlouvá. V odolném „goráči“ se při aktivnějším pohybu cítím jak v plechu. Navíc mi ternuácká bunda přijde i elastičtější. Pro úplnost ještě „papírové“ hodnoty: vodní sloupec je 20 000 mm, prodyšnost pak baskové udávají 20 000 g/m2/24 hod. Materiál navíc ještě doplnili DWR (durable water repellent) úpravou proti smáčivosti.

Bunda má samozřejmě vše, co má technická horolezecká bunda mít:

  • kapuce – plně nastavitelná vepředu i vzadu, lze ji přetáhnout přes lezeckou helmu
  • vyvýšený límec, který dobře chrání obličej ve špatném počasí a dobře se v něm také díky děrování dýchá
  • microfleece na vnitřní straně límce pro lepší komfort úst a brady v chladu
  • prodloužený zádový díl
  • předtvarované rukávy
  • 2 prostorné hrudní kapsy, které jsou umístěný mimo dosah bederního a hrudního pásu
  • odnímatelný sněhový límec uvnitř bundy
  • 2 prostorné meshové kapsy uvnitř bundy na brýle, rukavice nebo telefon
  • odvětrání v podpaží pomocí voděodolných zipů
  • klín na konci rukávu umožňující přetažení rukávu přes silné rukavice
Větrné slaňování z druhé nejvyšší hory Evropy – Dufourspitze 4.634 m. Fotka je od Jakuba Cejpka

Bunda Alpine Pro Jacket mi ve srovnání s výše uvedeným Evolušnem a Gájdem přijde, co se týče odolnosti a prodyšnosti, něco mezi. A tabulkově to tak taky asi má být. Pokud zase někdy vyrazím v zimě do Skotska, tak si vezmu Evolution, a pokud vyrazím někdy na běžky do Jizerek nebo slunečný skialp do Krkonoš, tak si vezmu lehký Guide. Do Alp budu ale asi vždycky volit Ternuu.

Kalhoty

Zářijový výpad na Monte Rosu nám vyšel na jedničku! Jihozápadní hřeben Cresta Rey na druhou nejvyšší horu Evropy – Dufourspitze 4.634 m. Fotka je od Jakuba Cejpka

A co ty „kaťata“? K těm vám toho zatím bohužel moc neřeknu, protože se ke mě dostaly až koncem léta a stihl jsem v nich zatím jen jeden výlet. Na zářijovou Monte Rosu jsem vyrazil v alpinistických kalhotech High Point Pant, které Ternua vyvinula (stejně jako většinu dříve zmíněných produktů) ve spolupráci s vlastním ambassadorem a špičkovým španělským himalájským horolezcem Alberto Iñurrategim (tenhle borec má všech 14 osmistovek!).

Kalhoty jsou vyrobené z odolného strečového materiálu Shellstretch PROWOOL a jsou trošku užšího střihu, a tak si v nich připadám v horách trochu jako atlet. Materiál kalhot má v sobě 32% vlny a když jsme na Monte Rose po ránu „kosili“, tak jediné, na co mi nebyla zima, byly nohy. Na druhou stranu, během dne na sluníčku jsem se v nich málem upekl. Jako správný „instagramer“ jsem hodně ocenil třetí kapsu na pravém stehnu, kam se pěkně vejde telefon. Horní dvě kapsy by ale mohly být hlubší a lépe přístupné. Leze se do nich nezvykle dost seshora.

Finále

Kousek pod vrcholem Cima Grande 2.999 m. S dlouholetou lezeckou parťačkou Deny jsme lezli legendární cestu Comici – Dimai (7, 500 m) v severní stěně. Fotka je od Denisy Svobodové

Letošní léto bylo pro mě v Alpách skvělé a na parádní túry hodně bohaté. A nezastírám, že nemalou zásluhu na tom mělo právě oblečení od Ternuy, na které bylo vždycky spolehnutí. Bavilo mě pořád objevovat nové vychytávky a zjišťovat, jak bude oblečení fungovat a popravdě taky to, že jsem snad jen jednou nebo dvakrát potkal někoho, kdo měl na sobě taky něco od značky s velrybí ploutví ve znaku. To je pořád samý Mammut, Salewa nebo Arc’teryx, ale v Ternue si připadáte nevšedně!

Na závěr bych ještě chtěl moc poděkovat Adamovi, Honzovi, Karlovi a dalším z Rock Pointu za parádní podporu. Navíc bych vyzdvihnul taky fakt, že i v aktuální době, kdy snad všechny firmy na světě omezují svoje výdaje, mi dokázali poskytnou hromadu skvělého vybavení do hor!

Noční lezení na hřebeni Peuterey. Fotka je od Jakuba Cejpka
Luky
Luky
Horský průvodce UIMLA a instruktor lezení. Sport a hory jsou pro mě odmala denním chlebem, splnil se mi můj dětský sen být profesionálem v horách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *