Od začátku roku 2023 mám to štěstí, že jsem se stal členem rodiny C.A.M.P. Mám za sebou už celý rok lezení a lyžování s jejich produkty a myslím, že už jsem nasbíral dost zkušeností a postřehů k tomu, abych mohl hodnotit. Pojďme se podívat trochu blíže na přilbu Storm.

Test vznikl v rámci mé spolupráce v Rock Point týmu.

O značce C.A.M.P.

Nejprve bych vám rád samotnou značku trochu přiblížil. Málokdo ví, že C.A.M.P. je vlastně akronym čtyř italských slovíček Costruzione Articoli Montagna Premana, což by se dalo volně přeložit jako: Koncepce horolezeckých produktů vyrobených v Premaně.

Historie společnosti sahá až do roku 1889, kdy si Nicola Codega otevřel kovářskou dílnu v italských horách nedaleko jezera Lago di Como – v Premaně. V místě, kde se kovářská tradice rozvíjí už 600 let. Dílnu později předal svému synovi Antonio Codegovi, který se proslavil výrobou cepínů pro elitní oddíly italských horských myslivců. 

Premana byla a je dlouhodobě považována za centrum kovářského umění a třeba ozdobné kování na benátské gondoly pocházelo právě z Premany. Dnes je Premana technologickým hubem, kde umí zacházet s kovy jako málokde na světě

Více o historii C.A.M.P. »

V současné době vede firmu již čtvrtá generace rodiny Codega. Jejich výrobky se prodávají ve více než 80 zemích světa. Typickým rysem výrobků C.A.M.P. je vysoká technická vyspělost a nízká hmotnost, přesně v duchu současného moderního alpinismu: „Fast and light“.

Základním kamenem vynikajících výsledků značky je, že do výroby je zapojená celá vesnice. Produkty se vyrábí nejen ve fabrice CAMPu, ale také v šesti rodinných manufakturách, každá se přitom specializuje na něco jiného (CNC, gravírování, laser).

Velký důraz se klade na snižování hmotnosti produktů při zachování 100% funkčnosti, jednoduchou ovladatelnost a bezpečnost. Celý vývoj jde ve spolupráci s desítkami předních světových lezců, skialpinistů a profesionálů v práci ve výškách.

Odolnost a bezpečí

Teď už ale k samotné přilbě Storm, která v nabídce italského výrobce zastupuje místo top modelu mezi horolezeckými přilbami.

Konstrukce přilby Storm vychází z osvědčené kombinace In-mold EPS (vstřikovaný polystyren) a odolné skořepiny z polykarbonátu. Přilba na první pohled působí sice trochu „mohutněji“ zato ale hodně odolně a bytelně. A to je právě to – chcete mít přece svou hlavu v bezpečí.

Právě odolnost bych na přilbě Storm vyzdvihl ze všech parametrů nejvíce. Už jsem do ní schytal nejeden letící kámen nebo kus ledu a přilba stále zůstává netknutá. Oproti konkurenčním odlehčeným modelům nemá skořepina sklony k promačkávání se a krásně drží.

Hmotnost

Hmotnost přilby 250 gramů patří na trhu mezi standard. V minulosti jsem byl zvyklý lézt v ultralightových modelech od konkurence, které byly bez pár drobných i o 100 gramů lehčí. Musím říct, že je ten rozdíl znát. Na druhou stranu extrémně nízká hmotnost přileb od konkurence je sice příjemná, ale také draze vykoupená nižší odolností. 

Takovéhle modely jsou mnohem více náchylné na poškození už během samotného transportu přilby v batohu nebo během cestování v autě atd. Nemluvě o cenovce, která často bývá minimálně o třetinu výš.

Nastavení a „fitting“

Obvodové nastavení je řešeno klasicky stahovacím kolečkem, které dobře drží a nijak se nepovoluje. Boční „véčkové“ stahovací popruhy jsou pak pod ušima opatřené robustnějšími plastovými přezkami, se kterými se dobře manipuluje i v rukavicích a opět nemají tendenci se nijak rozjíždět nebo povolovat.

Přilba C.A.M.P. Storm je k dispozici ve dvou velikostech pro obvod hlavy 48-56 cm a 54-62 cm. Takže si vhodnější velikost vybere opravdu každý.

Design

Italové svůj top model nabízí hned v několika barevných provedeních. Testoval jsem šedivou variantu se „zelenými cákanci“. Pokud bych si ale měl znovu vybrat, volil bych více výraznou barvu (červenou nebo modrou), která bude zejména v horském prostředí více vidět. Ať už pro ostatní lezce, které tak na vás třeba nebudou tolik shazovat kamení nebo nedejbože pro záchranné složky, které by vás v terénu hledaly.

Další prvky

Do této kategorie bych zařadil zdánlivé detaily, jako je třeba uchycení čelovky. To je řešeno, podobě jako u většiny ostatních přileb na trhu, pomocí čtyř plastových „cvočků“. Manipuluje se s nimi celkem snadno i v rukavicích, působí odolně a čelovka na přilbě bez problému drží.

Dále pak větrací otvory, kterých je na přilbě 22 a svojí funkci plní dobře. Nikdy jsem neměl pocit, že bych se v přilbě nějak extra „vařil“. Samozřejmě nemluvím o letních tropech, to je extrém.

Suma Sumárum

Přilba Storm plní nejdůležitější funkce (bezpečnost a odolnost) tohoto prvku horolezcovy výbavy na víc než sto procent, což je dle mého hlavní a nejdůležitější přednost. To je ovšem vykoupené trochu vyšší hmotností. Velkým plusem přilby je pak přívětivá cenovka (doporučená MOC je 1 999 Kč) a dále možnost výběru z několika barevných provedení a také dvou velikostí.

Luky
Luky
Horský průvodce UIMLA a instruktor lezení. Sport a hory jsou pro mě odmala denním chlebem, splnil se mi můj dětský sen být profesionálem v horách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *