Lysá hora (1.323 m) je jedním z chrámů tuzemského chození na pásech. To, že se na ni chodí o sto šest, není samozřejmě žádná novinka a je mi jasné, že článkem o skialpinismu na Lysé už asi díru do světa neudělám. Přesto mě napadlo, že zkusím sepsat pár praktických rad a tipů a aktuálních postřehů pro naprosté skialpové nováčky, kteří se chystají na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd s tuleními pásy vystoupit.

Výstup

Optimální výstupovou variantou pro začátečníka je podle mě skitouringová trasa vedoucí ze Zlatníku od parkoviště u starého lyžařského vleku Fela. Od parkoviště začnete stoupat po louce vlevo od sjezdovky. Po zdolání louky najdete na jejím horním okraji vstup na lesní cestu a tou se vydáte stále přímým směrem (asi 2 km) až na červenou turistickou značku, po které pak už stoupáte až k závěrečné sjezdovce těsně pod vrcholem Lysé. Asi třísetmetrovou sjezdovku stačí vyšlápnout a jste už nahoře. Výstupovka je až na pár krátkých “strmějších výšvihů” pozvolná, nikterak technicky obtížná a v závěru za dobrého počasí i hezky panoramatická (jsou vidět až Tatry!).

  • Délka: 5 km
  • Převýšení: 700 m
  • Doba výstupu: cca 2 hod
Výstup po sjezdovce na začátku zahřeje
Na červené turistické značce je už sklon výstupu příjemnější
Závěrečná sjezdovka
Před chvíli zapadlo
Na Lysou se chodí ve dne v noci

Sjezd

Po vrcholovém občerstvení, které lze vyřešit v jednom ze dvou otevřených hladových okének (Bezručova chata a Chata Emil Zátopek), a sundání pásů jedeme dolů. Nejlepší je to dolů vzít po zásobovací silnici, která je široká, projetá rolbami a troufám si tvrdit, že ji na lyžích sjede bez problému opravdu každý (zmákla to i moje tchýně, která byla na lyžích po 40 letech). Jen se prosím pokuste co nejméně rozjezdit vyfrézovanou běžkařskou stopu a buďte trpěliví, když vás za půlkou sjezdu potrápí krátký protisvah, který je potřeba vybruslit nebo “vypíchat”. Pokud jste zdatnější lyžař, je možné v tomto bodu uhnout doprava do lesa a po pár metrech užší cesty v lese dojet ke sjezdovce nad parkovištěm, vedle které jste začali stoupat. Pokud si na to netroufnete, sjeďte po silnici až dolu do Papežova a zpátky do Zlatníku dojděte s lyžemi na ramenou.     

  • Délka: 5 km
  • Sjezd: 700 m
  • Doba sjezdu: cca 30 min
Krátce po východu slunce

Alternativa sjezdu

Nabízelo by se to samozřejmě sjet zpátky dolu po trase výstupu. To určitě není špatný nápad a člověk si tu užije i pár pěkných oblouků. Pusťte se do něj ale pouze, pokud svoje lyže ovládáte fakt dobře a na trase není mnoho lidí. Cesta je úzká, místy dost vydřená a hlavně o víkendu bývá plná turistů, běžců, sáňkařů, psů, kočárku, snowbiků a kolegů skialpíků. 

Na Lysé si vyplatí přivstat

Je, myslím, dobré si prostě uvědomit, že na Lysou horu se chodí hlavně šlapat a užívat čerstvý vzduch a člověk tu není na alpském vršku, kterých je miliony a kde si může užívat fantastické sjezdové linky a samotu v horách dosytosti.

Další možnosti parkování

Parkoviště pod vlekem ve Zlatníku bývá o víkendu už kolem 7–8 klidně plné, a tak se dá zaparkovat přímo v centru Zlatníku zde. Obě dvě parkoviště jsou zpoplatněná padesátikorunou a je na nich WC. V týdnu se dá občas zaparkovat u začátku zásobovací asfaltky v Papežově. Rozhodně tu ale neparkujte v rozšířeném místě v zatáčce směr Zlatník (které k tomu přímo vybízí a policie tu pokutuje takřka každý den) nebo jinde mimo vyhrazená místa – to se v CHKOčku prostě nesmí.

Mapa

Trasy výstupu a sjezdu – https://www.trasy-skialp-beskydy.cz/

Kde půjčit vybavení

Pokud nedisponujete vlastním skialpinistickým vybavením, tak není nic jednoduššího, než za 500 Kč na den vše potřebné půjčit v Rock Point půjčovně v OC Nová Karolína v Ostravě.

Kam dál v Beskydech

Mrkněte na web Skialp Beskydy, kde jsou další značené skialpové trasy v Beskydech nebo na Tulení pásy, kde v katalogu túr najdete zajímavé tipy, když je v Beskydech opravdu hodně sněhu.

Skitouringové možnosti Beskyd jsou parádní

Počasí a podmínky

Aktuální počasí, podmínky a předpověď v Beskydech na další dny můžete sledovat třeba na webu Horské služby. Hodnotné a aktuální info o podmínce bývá také ve facebookové skupině Beskydy na skialpech. Na Lysé jsou také webkamery.

Vrchol Lysé nadohled

Nezapomeňte…

…že i v Beskydech jste na horách a že i zdánlivá maličkost může znamenat velký problém. A ani Lysou horu nebo třeba Javorový vrch není dobré podcenit. V batohu mějte vždycky navíc teplé oblečení, horký čaj a nějakou tyčku, čelovku, lékárničku, multifunkční nůž, duct tape a další věcičky pro opravu vybavení a v telefonu staženou Záchranku.

Skol!
Luky
Luky
Horský průvodce UIMLA a instruktor lezení. Sport a hory jsou pro mě odmala denním chlebem, splnil se mi můj dětský sen být profesionálem v horách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *