Tento příspěvek vznikl v rámci mé spolupráce s Rock Point Teamem.

Na lezecký bágl Mutant z dílny americké firmy Osprey jsem byl popravdě celkem zvědavý. Tenhle, dnes už skoro legendární, batoh má totiž nejeden můj kámoš a ohlasy na něj jsem zatím slyšel vždy pozitivní (koukněte třeba na recenzi 38 litrového Mutanta od Kuby Cejpka nebo na test novější 38l verze Honzů Poláška a Haráče). Dopředu mi bylo ale jasné, že to se mnou „malý mutant“ nebude mít úplně jednoduchý. Batohy totiž patří mezi (velkou) skupinu vybavení, na kterou si v horách hodně potrpím.

Batoh na první pohled působí jednoduše, elegantně a kompaktně. Žádné popruhy, zbytečné kapsy, boční síťky. Zkrátka přesně tak, jak má podle mě lezecký batoh vypadat (zakoupit si ho můžeš ve dvou barevných provedeních – black ice a blue fire, velikost zad je dostupná jen jedna). V jednoduchosti je krása a to, myslím, u malého mutantu platí.

Objemová litráž 22l je na jednodenní lezecké túry a vysokohorské výstupy naprosto ideální a dostačující. Batoh jsem používal jak do dolomitských vícedélek, tak na jednodenní ledovcové i ferratové túry a nikdy jsem neměl problém se do něj sbalit. Dokonce jsem se do něj vešel i na pár víkendových vícedenních horských přechodů po chatách (včetně 30m lana!).

Plná polní

Hlavní a jediná komora batohu není nijak rozdělená a dva zipy vedoucí do ní jsou opatřeny poutky vyztuženými plastem, se kterými se dobře manipuluje i v rukavicích.

Síťovaná kapsa na cennosti a equipment, který je potřeba mít hned u ruky

Praktická je určitě menší síťovaná kapsa na cennosti a věci, které je potřeba mít při ruce ve víku. Kapsa je navíc šikovně doplněná i o plastovou karabinku na klíče. (To mi přijde praktické – já je často ztrácím.)

Zádová kapsa na „nádrž“ a síťovaná přehrádka ve víku

Na zádech je kapsa s horním uchycením na hydrovak (ten není součástí batohu a případně si ho musíš přikoupit).

Vývod na hadičku od hydrovaku za hlavou a popruh s přezkou pro horní uchycení lana

Kompatibilitu a funkčnost batohu s hydrovakem jsem, přiznávám se, vůbec nezkoušel. Nejsem totiž úplně zastáncem jeho používání a „camelback“ nevlastním.

Vývodem na hadičku hydrovaku za hlavou z batohu nicméně taky ale vylovíte popruh s přezkou na horní uchycení lana na batoh.

Uchycení lana „na krátko“
Uchycení lana „na dlouho“. Tohle není moc šťastný řešení, lano se nedá na bocích nijak chytnout

Drobnou nevýhodou tohohle řešení je fakt, že popruh pro uchycení lana vede i přes vstupní zip do batohu. Takže pokud se potřebujete do batohu dostat, musíte z něj vždy sundat lano. Což je trochu pakárna, ale má to tak podobně řešené většina lezeckých báglů, které jsou na trhu.

Tenhle popruh lze pomocí malého poutka uvnitř taky použít pro stažení obsahu batohu, což se určitě hodí, když ho máte na zádech poloprázdný a například pohybující se lahev s pitím uvnitř by vám rozhazovala těžiště v nejistých lezeckých krocích. Tohle řešení mi moc funkční nepřipadalo, boční kompresní popruhy jsou asi lepší.

Dolomitské lezení s poloprázdným Mutantem. Chvilku mi trvalo, než jsem přišel na to, že se vyprázdněný bágl dá díky popruhu na uchycení lana a pomocí malého poutka uvnitř stáhnout
Zajištění hlavy cepínu v podání systému Dual ToolLockTM

Jako u dalších mutantů, je i u tohohle samozřejmostí uchycení cepínů pomocí systému Dual ToolLockTM. Je to jednoduchý, elegantní, funkční a rychlý. Za mě určitě palec nahoru! Naučil jsem se dokonce i chvat rukou, kdy jsem schopný si turistický cepín z batohu sundat, aniž bych si ho sundal ze zad.

Topůrko je fixováno jednoduchým stahováním

Zajištění topůrka je vyřešeno nastavitelnou stahovací smyčkou, které jsou na batohu dvě. Dají se do ní stáhnout třeba také trekové hole. Já sem připínám přilbu.

Pokud byste chtěli na bágl pověsit další věci, například mačky, spacák, karimatku, už tu není žádný další popruh, kterým byste to jednoduše vyřešili. Na přední straně a na bocích je ale ještě několik menších oček, kterými lze provléct třeba repšňůra nebo plochá smyčka a pod ní se dá další materiál uchytit. To je pořád celkem jednoduché, ale člověk už musí trošku improvizovat. Případně lze za očka připevnit i síťka na přilbu. To jsem ale nezkoušel.

Mutantí záda odpuzují sníh

Záda batohu jsou hezky hladká a celkem komfortní. Plastová a polstrovaná výztuha zad jde celkem snadno z batohu vyndat a použít třeba jako nouzová karimatka. Na použitém zádovém materiálu neulpívá sníh, což je dost příjemné.

Prsní popruh je klasicky vybavený píšťalkou a je také výškově nastavitelný. Bederní popruh se pak při lezení se sedákem dá buď úplně z báglu vyvlíknout, nebo si ho jednodušeji zapnete za zády. Ramenní popruhy jsou komfortní a směrem ke krku hezky změkčené.

Výška zad a celého batohu je 48 cm a v pohodě umožnuje zaklonit hlavu a během lezení se koukat vzhůru. A to nejsem žádný habán.

Asi poslední lezeckou vychytávkou je tříbodový závěsný systém z vrchu batohu, který slouží pro případné tahání báglu ve stěně. Do takových expedic jsem se ale ještě nikdy nepouštěl.

V cestě Dimai Direkt na oblíbených Cinque Torri

Hmotnost batohu 570 g patří v kategorii lezeckých batohů do cca 25 litrů objemu spíš k těm těžším a cenovka 2.599 Kč k těm vyšším. Pokud ale budete koukat po elegantním a spolehlivém parťákovi na jednodenní horské výpady, pak si myslím, že s tímhle – nejmenším – Mutantem neprohloupíte.

A na závěr mám pro vás ještě malé srovnání. Než se ke mě totiž dostal Mutant 22, spokojeně jsem lezl s batohem Squirel 22 od mé oblíbené značky Blue Ice, která své nádobí vyrábí přímo v Mekce alpinismu, v Chamonix.

Se Squirelm na Ďáblově hřebeni v Chamonix

A co vám budu povídat. Všechno, co mi v lezeckém terénu u Mutanta chybí, tenhle batoh má. Boční popruhy na stažení obsahu báglu nebo připevnění dalšího materiálu, zúžené ramenní popruhy ve spodní části pro připnutí lezeckého hardweru během lezení (tohle je mimochodem fakt skvělý), dvě poutka uvnitř hlavní komory pro přichycení „cajků“ a lepší organizaci obsahu, síťka na přilbu. Squirel 22l je navíc trochu lehčí a taky o třetinu levnější. (V čem ale batoh Blue Ice pokulhává, je uchycení cepínů, to mají v Osprey vyřešené určitě lépe.)

No jo, Blue Ice je prostě značka alpinistů, kdežto americký Osprey je přeci jen především speciálkou na turistické a „civilnější“ batohy (které mají, myslím, na trhu jednoznačně nejlepší).

S Kubou a Mutantem na vrcholu Cima Piccolissima v Dolomitech

Za všechny fotky, který jsem výše použil, moc děkuju svému lezeckému parťákovi Kubovi Cejpkovi.

Luky
Luky
Horský průvodce UIMLA a instruktor lezení. Sport a hory jsou pro mě odmala denním chlebem, splnil se mi můj dětský sen být profesionálem v horách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *