Ač to venku pořád moc nevypadá, léto se snad (alespoň při pohledu na kalendář) blíží a s ním přichází čas všemožných horských přechodů. Tím mým nejoblíbenějším je jednoznačně jakákoliv varianta přechodu legendární zajištěné stezky Via Delle Bochette na Brentě a protože někteří z Vás nemají s podobnými vícedenními podniky v horách mnoho zkušeností, pokusím se Vám poskytnout malý návod.

Typická dolomitská „přeháňka“ aneb dnes večer už se sprchovat nemusíme

Nejskloňovanější téma je (nejen) u každého horského přechodu jednoznačně počasí a klasická otázka: Jaké bude počasí a co si máme vzít s sebou za oblečení? 

Pohoří Dolomity di Brenta leží jižně pod hlavním alpským hřebenem (kousek od Lago di Garda) a slunce zde během léta má opravdu velkou sílu a v kombinaci s vyšší nadmořskou výšku a občasnými traverzy sněhových polí velmi rádo pálí kůži.

  • sluneční brýle, dobrý opalovací krém, šátek/lehkou čepici, panthenol s sebou

Na Brentě se po celou dobu přechodu pohybujeme v nadmořských výškách 2000 až 3000 m.n.m. a pokud zde klapne tradiční letní počasí, tak trávíme venku celý den. Brzy po snídani (kolem osmé ranní) vyrážíme na denní etapu a večer si už u další chaty vychutnáváme neuvěřitelné západy slunce. Během dne nás tak čekají velké změny teplot. Ráno se kolikrát hodí péřovka, během dne někteří chodí vysvlečeni do půli těla. Občas nás ale taky potrápí pro Dolomity typická letní a intenzivní přeprška.

  • lehčí bunda proti větru/dešti, teplejší zateplovací vrstva, delší kalhoty odolné vůči lezení po kolenou, funkční triko a mikina (merino), lehké kraťasy na převlečení, kulicha a rukavice (ferratové i slabší zimní), ponožky stačí dvoje…

Večerní pohoda

Výstup do sedla Bocca del Tuckett

Několikrát nás potrápí výše zmíněná sněhová pole a zbytky ledovců. Mačky a cepín Vám zapůjčím, určitě si ale vezměte:

  • pohorky nebo nějaké vyšší pevné trekovky, hodit se mohou také návleky proti sněhu i nesmeky na boty

Jdeme ferratový přechod, tak s sebou logicky budeme mít ferratovou výbavu (helmu, sedák, ferratovou brzdu). Některé úseky ale zajištěné nejsou a bude nás čekat pochod po turistické cestě – tzn. zmíněné „železo“ do batohu.

  • batoh minimálně 30-35 l 

Pokoje na chatě Tuckett

Na chatách se spí ve vícelůžkových pokojích pro +/8 osob. Nutností je zde tzv. „hüttenschlafesack“ neboli „bílá paní – vložku do spacáku“.

  • bohatě ale bude stačit slabší spacák, hodit se můžou špunty do uší, přezuvky jsou na chatě v omezeném množství (kdo dřív přijde)

Pro Ty, kteří trpí záchvaty hygieny, je na každé chatě i sprcha – stojí se na ni fronta a za cca 2 éčka teče +/- teplá voda, asi 2 minuty… Mobilní signál se zde chytit relativně v klidu dá (včetně dat), zásuvek pro nabití telefonu na chatě je také dostatek. Platit se většinou dá i kartou, lepší je ale nespoléhat se na to.

Na Brentu se hubnout nejezdí 🙂

Ubytování je zde vždy s luxusní polopenzí, snídaně je formou švédských stolů spíše s menším výběrem, večeře je ale regulérní obžerství. Vícechodové menu, výběr z několika možností, grappa, espresso, maso i vegetariánské pokrmy… Během dne si ale (až na vyjímku) budeme muset vystačit s vlastními zásobami.

  • trvanlivý chléb, salám, sýr, sušené ovoce, mysli tyčinka, čokoláda, paštika atd.

Porce na chatě bývají veliké a pokud si vezmeš plastovou krabičku na jídlo, máš svačinu na příští den vyřešenou – radí Tereska.

Vodu si ráno doplníme a budeme s ní muset opět vystačit celý den – láhev 1 až 2l s sebou!

O základní povinné výbavě do hor se myslím bavit nemusíme, pro jistotu zopakuji:

  • lékárnička
  • čelovka
  • izotermické folie, bivakovací pytel, powerbanka atd.

Pokud Vás bolí kolena ze sestupů, ulehčí Vám život teleskopické hole. Hodí se i do suťáků nebo sněhových polí.

A na závěr několik důležitých poznámek:

  • manuál výše jsem psal s ohledem na vlastní zkušenosti, na Brentě už jsem byl několikrát a vím, že si zde vystačím s málem – tričko mám celou dobu jedno, ponožky taky, do sprchy mě vždycky Tereska nějak dokope
  • určitě jsem na spoustu věcí zapomněl, tak mě pak prosím ukamenujte nějak šetrně

Na případné komentáře, postřehy nebo Vaše dotazy se těším v komentářích níže.

Na viděnou v Červenci nebo v Srpnu,

 

 

Luky
Luky
Horský průvodce UIMLA a instruktor lezení. Sport a hory jsou pro mě odmala denním chlebem, splnil se mi můj dětský sen být profesionálem v horách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *