Top skimo sezóny

Není nic nového, že ty nejlepší zážitky tě potkají, když to vůbec nečekáš. A platí to samozřejmě i v horách. S Lukym jsme Není nic nového, že ty nejlepší zážitky tě potkají, když to vůbec nečekáš. A platí to samozřejmě i v horách. S Lukym jsme měli za sebou začátkem března už více i méně úspěšné tři dny (mimo jiné jsme vylezli tatranský Eiger) v okolí Brnčálky, byli jsme unavení a po lezení v severních stěnách také pěkně vymrzlí.

Maskot Brn’čály, foto Lukáš Ondrášek

A tak jsme se chtěli před odjezdem domů konečně trochu ohřát na sluníčku a také si užít prašanu, který za uplynulý týden v Tatrách nakydal. Nakonec se ale z túry, od které jsme popravdě oba neměli žádná velká očekávání (a spíše se chtěli ještě před odjezdem naposled trochu protáhnout), stal famózní skialpinistický zážitek!

Utíkáme z inverze, foto Lukáš Ondrášek

Jako cíl túry vybíráme Kolový štít (2418 m) a po vydatné snídani na Brnčálce vyrážíme vstříc Malé Zmrzlé dolině, kterou Kolový štít zavírá.  

Ráno je ve stínu u Zeleného plesa pekelná kosa, teploměr na hůlce mi ukazuje poctivých -15°! Dole pod Tatrami se drží inverze, na hoře je vymeteno. Zahříváme se rychlým krokem na pásech a těšíme se na sluníčko.

První dálka přístupového ledíku, foto Lukáš Ondrášek
Na štandu v ledu je vždy veselo! Foto Lukáš Ondrášek

Přístup do Malé Zmrzlé doliny není úplně zadarmo. Buď se sem dá exponovaně natraverzovat z Velké Zmrzlé doliny od závěru populárního žlabu Flaška nebo rovnou direkt žlabem zakonečeným ledopádem přes práh doliny.

Tuhle přístupovou variantu volíme i my a po cca 100 m lehčího lezení za max WI3 se konečně ocitáme na sluníčku.

Luky tahá druhou délku
Po čtyřech dnech ve stínu konečně teplo! Foto Lukáš Ondrášek

Namáhavé sápání po zmrzlé vodě s lyžemi na zádech se vyplatilo! Je neděle, luxusní pořasí a Ta3 praskají ve švech pod náporem skialpových nadšenců. My jsme ale v celé dolině úplně sami a neporušeným jihovýchodním svahem se sápeme do Čierneho sedla.

Na prahu Malé Zmrzlé doliny
Cíl na dohled

Ze sedla už je potřeba dobýt vršek po svých. Západní hřeben je pěkně exponovaný a z vrcholu si užíváme dechberoucí inverzi nad Beliankami.

Západní hřeben, foto Lukáš Ondrášek
Poslední metry k vrcholu
Belianské Tatry, foto Lukáš Ondrášek

Zbývá už jen vychutnat si jeden z nejhezčích sjezdů letošní zimy, nadvakrát slanit zpátky ledopád, pořádně počmárat žlab pod ním a po čtyřech vydařených dnech v Tatrách si trochu vydechnout.

Famozní sjezd!
Luky v oblouku
Slanit a domů

Tento příspěvek vznikl v rámci mé spolupráce v Rock Point týmu.

Luky
Luky
Horský průvodce UIMLA a instruktor lezení. Sport a hory jsou pro mě odmala denním chlebem, splnil se mi můj dětský sen být profesionálem v horách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *