Pokaždé, když stoupám po červeně značené turistické cestě od Slezkého domu na Sněžku, pár desítek metrů pod vrcholem se na chvilku a v tichosti zastavím. Je zde křížek s malou pamětní deskou, vzpomínka na dva členy Horské služby – Honzu Messnera a Štefana Spustu. Kluky, kteří zde 16. ledna roku 1975 hluboce naplnili slib člena Horské služby…

Neoficiálně je od té doby šestnáctý leden považován jako Den Horské služby Krkonoše. Pojďme si dnes, přesně čtyřicet pět let poté, připomenout co se v severním svahu Sněžky tehdy odehrálo.

Za jasného a slunečného, ale také velmi mrazivého, dne se manželská dvojice turistů snažila sestoupit od meteorologické stanice ze Sněžky dolů k Slezkému domu. Krkonoše toho dne byly doslova pokryty ledem a terén zde byl krajně nebezpečný. Jeden z této dvojice – muž obtížné podmínky nezvládl, uklouzl a zřítil se do severního polského svahu Sněžky.Zde se ale po několika metrovém pádu dokázal zachytit na skále.

Tou dobou se na turistické cestě, kousek od místa pádu, nacházeli i Honza Messner se Štefanem Spustou. Terénní pracovní HS, kteří zde zabezpečovali fixními lany a řetězy zledovatělou turistickou cestu. Když se nad nimi objevila vyděšená žena a sdělila jim, co se jejímu manželovi stalo, neváhali a na nic nečekali. Vybaveni pouze mačkami a cepíny, ale bez jištění, zahájili okamžitě traverz ledovým úbočím hory na pomoc postiženému turistovi. Ten se ovšem mezitím zřítil po druhé a více než pětisetmetrový pád už nepřežil. Obětavý čin se bohužel stal osudný i oběma záchranářům. Honza zakopl a strhl s sebou i Štefana, který se ho ještě pokusil na ledu zachytit, oba se ale nakonec také zřítili do Dolu Lomniczky. Jan Messner zemřel na místě neštěstí. Život Štefana Spusty, který utrpěl těžký úraz hlavy, se nepodařilo zachránit ani díky rychlému transportu helikoptérou.

Toho dne poprvé v historii Horská služba v Čechách zaplatila za svou službu veřejnosti daň nejvyšší…

Jan Messner - Foto z archivu Přemysla Kováříka
Jan Messner – foto z archivu Přemysla Kováříka

Jan Messner

  • Narozen 19. listopadu 1932 ve Vrchlabí
  • Dobrovolný člen HS od 1948, terénní pracovník HS od 1965
  • Žena Krista, syn Martin
  • Zkušený horolezec, milovník pískovců Českého ráje
Štefan Spusta uprostřed - Foto z archivu Přemysla Kováříka
Štefan Spusta (uprostřed) – foto z archivu Přemysla Kováříka

Štefan Spusta

  • Narozen 27. dubna 1942 ve slovenské Sološnici
  • V HS jako čekatel od roku 1966
  • Žena Miluška, dcera Simona
  • Výborný sportovec a lyžař, reprezentant HS v Mezinárodních soutěžích

Kluci, nejen pro všechny milovníky hor, jste a navždy budete hrdinové. Čest vaší památce!

Zdroj informací: Film – 80 let Horské služby Krkonoše

Luky
Luky
Horský průvodce UIMLA a instruktor lezení. Sport a hory jsou pro mě odmala denním chlebem, splnil se mi můj dětský sen být profesionálem v horách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *