Farrata Signora delle Acque/Ballino Klettersteig – parádní novinka kousek od Lago di Garda

Nabídka oblíbených via ferrat v blízkosti severního okraje největšího italského jezera Lago di Garda se během léta rozrostla o nový a nutno říct že velmi povedený kousek – Ferrata Signora delle Acque.

Ferratu jsme přelezli během poslední akce letní sezóny. Dojmy?

Fotka od Kuby Cejpka

Jak má podle mě vypadat sportovní via ferrata?

  • Pohodový přístup a sestup (oboje do max. hodiny, spíš méně)
  • Atraktivní prostředí (a zajímavé místo pro lezení)
  • Vyrovnané lezení (které není úplná vražda, ale také není zadarmo)
  • Skvělá expozice (a výhledy)
  • Rozumná délka (se vším všudy na půl den)
  • Samostatná linie (která nijak neomezuje případné sportovní lezce)

A přesně tohle vše splňuje tahle ferratová novinka, které byla během léta 2019 zprovozněna asi 20 min. jízdy autem od oblíbeného „přímořského letoviska“ Riva del Gadra.

O ferratě jsem věděl již delší dobu, ale nikdy na ni nevyrazil. Původně zde byl totiž asi 25 metrů dlouhý zajištěný úsek vedoucí na vyhlídkové místo pod kaskády Rio Ruzza. Letos v létě ale došlo k jejímu prodloužení na 140 metrů a to už stojí za přelezení.

Ferrata se nachází nad obcí Ballino, která leží v méně navštěvovaném údolí Tenno severozápadně od Rivy. Bez problému zde zaparkujete a pod ferratu dojdete po zpevněné cestě po šipkách za 30 minut (180 metrů převýšení).

Fotka od Kuby Cejpka

Pod ferratou je pohodlný plácek na ustrojení, doplnění energie a vyřešení případné potřeby.

Klettersteig začíná asi 25 metrovou rozlezovou pasáží obtížnosti B, po které následuje odbočka ke skvělé vyhlídce na celé kaskády po lanovém mostě nad vodou. Odtud je potřeba se pár metrů opět vrátit a už nastoupit do kolmé stěny, které poleví až prakticky pár metrů pod vrcholem. Leze se po kramlích (podobné Monte Albano Klettersteig). Kde nejsou kramle, jsou vytesané umělé stupy do skály. Udávaná obtížnost dle topa B/C až C.

Lezení je pravda po chvilce možná trochu monotónií, ale díky atraktivnímu prostředí rozhodně není nudné.

Fotka od Kuby Cejpka
Fotka od Kuby Cejpka
Fotka od Kuby Cejpka

V závěru téhle prostřední pasáže, která je na Céčko poměrně svižná, ještě potrápí ruce z poloviny lehce převislý lanový žebřík a už následuje atraktivní a brutálně exponovaný lanový most nad vodopádem.

Fotka od Kuby Cejpka

Následuje snazší pasáž čistě po skále, traverz zpět po mostku a závěrečný Céčkový výlez okolo obřího vklíněného balvanu u začátku celé kaskády.

Sestup zpět do Ballina je po pohodlné štěrkové cestě a zabere necelou hodinku.


  • Obtížnost C
  • Doba lezení cca 1 hod.
  • Převýšení 140 metrů
  • Přístup do 30 min.
  • Sestup do 60 min.

Podrobné info v průvodci Bergsteigen zde.


Sečteno a podtrženo. Ferrata u Ballina mě velmi mile potěšila. Nejenže se jedná o příjemné oživení nabídky zajištěných cest v okolí mé oblíbené Gardy, ale celkově klettersteig hodnotím jako jeden z nejhezčích, které jsem zatím lezl. Jak už jsem psal výše: tahle ferrata má prostě všechno, co má mít.

Za fotky moc děkuji tradičně Kubovi Cejpokovi.

Luky
Luky
Horský průvodce UIMLA a instruktor lezení. Sport a hory jsou pro mě odmala denním chlebem, splnil se mi můj dětský sen být profesionálem v horách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *