Priel Klettersteig – nejdelší zajištěná cesta v Rakousku

Rakousko má od 20. 6. 2019 novou nejdelší zajištěnou cestu! Jmenuje se Priel Kletterteig (obtížnost D), měří 2.130 metrů a až k vrcholovému kříži na nejvyšším vrcholu Totes Gebirge – Grosser Priel 2.515 m překonává převýšení 900 metrů.

Jaké jsou naše dojmy z prvního přelezu?

Někoho to možná překvapí (mě třeba ano), ale Klettersteig je opravdu dlouhý a pokud do něj nastoupíte jako my v úmorném vedru, kdy teploty v údolí atakují skoro čtyřicítku, tak poslední 1/4 cesty neděláte nic jiného, než vyhlížíte konec!

Základní fakta:

  • pohoří: Totes Gebirge, vrchol: Grosser Priel 2.515 m.n.m.
  • datum otevření: 20. 6. 2019, autor: Axel Jentzsch-Rabl, provozovatel: Alpenverein TK Linz
  • délka: 2.130 m, převýšení: 900 m, obtížnost: D
  • předpokládaná doba lezení: 4,5 hod. a více, přístup (z chaty Prielschutzhaus): 45 min, sestup: 2 hod. (4 hod. do údolí)
  • podrobné info v průvodci na bergsteigen.at
  • kontakt na chat Prielschutzhaus

TOPO:

bergsteigen.at

Samotný Priel Klettersteig vznikl během loňského podzimu spojením dvou již existujících cest SO-Sporn-Klettersteig D a už původně věhlasného Bert-Rinesch-Klettersteig D. Pokud byste si tedy na tuhle dřinu netroufli v kuse, můžete si přelézt třeba jen jednotlivé úseky a využít dva „notausstiegy“.

Náročnost cesty není rozhodně jen v její délce ale především v obtížnosti. Prakticky pořád se pohybujete v obtížnosti +/- C a lehčích míst si zde moc neužijete. A upřímně, i ty Céčkové úseky (zejména v prostřední třetině) nám přišly poměrně obtížné.

Začíná se tedy asi 200 metrů výškových nad chatou Prielschutzhaus, kde Vás v krátkém sledu čekají dva poctivé výšvihy obtížnosti C a D (druhý je lehce převislý ale lze ho obejít lehčí variantou) a silový traverz C/D, pak si trochu odpočinete a užijete si nově zbudovaný lanový most.

Zde začíná nová pasáž Verbindungs-Sektor, které mi osobně přišla asi nejtěžší, v podstatě pořád jste v traverzu s minimem stupů a drtíte „na tření“.

V závěru tohohle úseku si užijete dokonce průlez jeskyní a zejména vypečený Déčkový výlez v traverzu z ní.

Zde končí prostřední úsek a Vás čeká opět fotogenický lanový most a ve výšce 1.970 metrů se zde nabízí také druhý únikový východ. Tady je dobré zamyslet nad tím, kolik Vám dosavadní lezení vzalo sil, kouknout na hodinky a také zhodnotit možnost případné změny počasí.

Před Vámi je poslední třetina celého Priel Klettersteigu a (i pouze samostatně dost poctivá) cesta Bert-Rinesch-Klettersteig D. Na vrchol tedy ještě 600 metrů výstupu.

Tato závěrečná třetina začíná lehčím traverzem pod nekonečné a několikrát i mírně převislé žebříky, kde si i nabušení borci kolikrát odsednou do odsedky.

A když už se konečně vyhoupnete na závěrečný hřeben, vyhráno nemáte. Vrcholový kříž se Vám ještě dlouho neukáže a pořád celkem lezete v obtížnosti C. Jen samotný exponovaný a výhledově vděčný dolez už je „snazší“.

Berg heil! Vítejte na nejvyšším vrcholu Totesek.

Sestup zpět na chatu přes sedlo Brotfallscharte je pak asi na dvě hodiny a i zde Vás čeká pár zajištěných úseků A až B obtížnosti, ferratovou výbavu tedy do batohu neschovávejte. Pod sedlem Vás ještě čeká nepříjemný traverz celoročně zasněženého Kühkaru, kde se i mačky nebo alespoň nesmeky či cepín v ruce bude hodit.

Sečteno a podtrženo je Priel Klettersteig solidní výzva a jeho přelez je velmi intenzivní zážitek, který Vám budou vaše svaly připomínat ještě dlouho.


Pokud by Vás výstup nejdelší zajištěnou cestou v Rakousku lákal, můžete se k nám na podzim přidat.

Luky
Luky
Horský průvodce UIMLA a instruktor lezení. Sport a hory jsou pro mě odmala denním chlebem, splnil se mi můj dětský sen být profesionálem v horách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *