Zajištěné hřiště na Hochschwabu: Klettersteig Spielmäuer

Mnozí z Vás již jistě o této „ferratové novince“ ležící na severovýchodním okraji Hochschwabu slyšeli. Klettersteig Spielmäuer byl totiž otevřen ferratové veřejnosti už 1. května roku 2016. Pokud jste ale doposud zdejší vápencovou stěnu do programu svých ferratových výletů nezařadili,  nechte se inspirovat následujícím příspěvkem.

 

Klettersteig Spielmäuer je souhrnný název pro trojici zajištěných cest (maximální obtížnost D) vedoucí v jihovýchodně orientované vápencové stěně Spielmäuer 1.360m. Stěna se nachází nad vesničkou Wegscheid, asi 10 km jižním směrem od většího městečka Mariazell, přesně na půl cesty mezi Linzem a Vídní. Zaparkujete zde pohodlně na parkovišti před restaurací Gasthof zur Post přímo pod stěnou, odkud vás čeká asi 40 minutový nástup pod stěnu. Přístupová cesta je již od parkoviště dobře značená a nelze ji netrefit, připravte se ale na svižnou rozcvičku. Čeká vás přibližně 300 metrů výškových a porce poměrně strmých serpentin.

Přímo pod stěnou se již cesta dělí k nástupům na „Klettersteigy“. Doprava odbočíte, pokud si k lezení vyberete Tristans Kirchbogensteig C, doleva pak k nástupu do Olivers Mariazeller Steig B/C. Tato cesta se ale ve svých zhruba dvou třetinách ještě dělí. Původní varianta uhýbá již lehčím terénem vlevo, kolmo k vrcholu směřuje pak nejatraktivnější linka Felix‘ Himmelsleiter D. Zde na Vás čeká ještě 60 výškových metrů a především parádní a velmi vzdušný lanový žebřík zakončený svižným a převislým výlezem opět na skálu.

Samotný výstup stěnou zabere průměrně zdatnému ferratistovi pohodovým tempem hodinu a půl a překonáte během něj 170 výškových metrů. Lezení je zde bez ohledu na zvolenou lezeckou variantu příjemné. Spousty ocelových kramlí a kolíku a dostatek přírodních stupů dělá zajištěnou cestu nikterak náročnou, ale díky velké expozici dost atraktivní od startu až do cíle.

Na vrcholové hraně stěny cesty končí kousek pod vrcholovým křížem Spielmäueru. Sestup je už pak až nezvykle příjemný (pohodová a měkká lesní stezka s minimem kamenů a kořenů potěší snad každého) a zpět u auta jste za 45 minut.

Nejdůležitější informace:

  • obtížnost: B/C – D
  • nástup: 40 min / 320 metrů vzhůru
  • doba lezení: 1 – 1,5 hod. / 170 lezeckých metrů
  • sestup: 45 min / 490 metrů klesání

Mapa:

 

Podrobné info potřebné k přelezení naleznete také na oblíbeném webu Bergsteigen zde. Nebo přímo na webu správce ferraty zde..

Text: Lukáš Klingora

Foto: Jakub Cejpek – https://www.cejpek.com/

 

Luky
Luky
Horský průvodce UIMLA a instruktor lezení. Sport a hory jsou pro mě odmala denním chlebem, splnil se mi můj dětský sen být profesionálem v horách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *